e-pošta (naročanje): rezervacija.pregled@siol.com | GSM: 040 653 682 (pon - petek: 15h - 18h)| Telefon: 059 958 842 (tel. tajnica)|  Fax: 059 988 100

SAMOMERITVE KRVNEGA TLAKA


Zapestni merilec krvnega tlaka

 
Arterijska hipertenzija je tihi ubijalec. Krvni tlak si lahko kontroliurate tudi sami. Za to so na razpolago različni merilci. V naši ustaovi vam po ugodni ceni nudimo zapestne merilce. Način uporabe lahko vidite v priloženem filmu zapestni aparat za merjenje krvnega tlaka.

 

AMBULANTNO MERJENJE KRVNEGA TLAKA

 

Ambulantno merjenje krvnega tlaka z aparati BOSO in RIESTER


V naši ambulanti uporabljamo tudi merilce krvnega tlaka BOSO  ki so zanesljivi, točni in enostavni za uporabo. Take aparate uporablja pri vsakdanjem ambulantnem delu skoraj 80 % nemških zdravnikov. Krvni tlak merimo tudi z aparati OMRON ali pa z ročnim merilcem RIESTER BIG BEN SPHYGMO.
Poleg tega uporabljamo tudi aparat BOSO CaratSynchro, merilec, s katerim sočasno merimo krvni tlak na obeh nadlahteh. Take meritve so potrebne v primeru npr. vrtoglavosti, ko poskušamo ugotoviti, ali ni morda vzrok za to težavo  zoženje arterije, ki dovaja kri v roko (a. subklavija) in zaradi zoženja krade kri iz arterij, ki oskrbujejo del možganov, odgovornih za ravnotežje. To je t.i. kradežni sindrom. S takim merilcem tudi ugotovljamo asimetrijo izmerjenega krvnega tlaka in svetujemo preiskovancem na kateri roki naj si merijo krvni tlak v domačem okolju.
 
 
 

24 - URNO MERJENJE KRVNEGA TLAKA


Aparat NOVACORPreiskava omogoča kontrolo urejenosti krvnega tlaka tako podnevi kot tudi ponoči s pomočjo sodobnega monitorja krvnega tlaka NOVACOR QUTTROLTER , ki omogoča do 24 urno snemanja krvnega tlaka in srčne frekvence (osnovna varianta). Aparat je lahek in ga namestimo okoli pasu. Ima tudi posebno opcijo, kjer ni potrebno beležiti vaše aktivnosti (npr. tekanje, mirovanje, ležanje, sedenje), saj ta poseben senzor zazna vašo aktivnost. Senzor je nameščen na stegenski mišici. Aparat ima še manšeto za merjenje krvnega tlaka in gumijasto cevko, ki je povezana z monitorjem. Meritve krvnega tlaka se opravijo ali avskultatorno (preko posebne vgrajene slušalke) ali oscilometrično. Po končani preiskavi se opravi prenos podatkov iz monitorja na računalnik, kjer se meritve analizira.


 

Potek preiskave

 
Zelo pomembno je, da je manšeta ves čas nameščena na istem mestu, kar omogoča tudi posebna elektroda, s katero prilepimo zgornji del manšete na kožo. V primeru, da se elektroda stakne, se namesti novo, ki jo presikovanec prejme ob namestitvi aparata. Če manšeta zdrsne po roki navzdol ali kako drugače spremeni lego, jo je potrebno  namestiti nazaj v pravilen položaj. Manšeta je povezana z aparatom prek gumijaste cevke, ki je bomo nameščena okrog vratu. Ta mora ostati ves čas pritrjena na aparat in na njej ne sme priti do kolenčenja, ki bi zaviralo dotok zraka v manšeto. Ko preiskovanec počiva oz. ponoči, je najbolje, da preiskovanec leži na hrbtu ali na drugem boku, da je roka, na kateri je nameščena manšeta, ves čas sproščena in počiva ob telesu ali na telesu. Cevko, ki povezuje manšeto in aparat, si preiskovanec namesti na prsni koš, da je ne poleži. V aktivni fazi, ko začne meritev, preiskovanec sprosti roko, na kateri je nameščena manšeta za merjenje krvnega tlaka, in jo iztegni ob telesu (v komolcu ne sme biti skrčena). Presikovanec začuti, da se manšeta polni z zrakom in stiska roko. Kako močno se napolni manšeta, je odvisno od višine krvnega tlaka. Po končani meritvi se iz manšete sprosti zrak in ponovno in preiskovanec sliši pisk. Če meritev ne bo uspešna, jo bo aparat ponovil. Na zaslonu aparata se izmerjene vrednosti ne izpisujejo. Po 24 urah bo aparat na zaslonu zapisal »END«. V primeru, da manšeta ne spusti zraka (se meritev ne izvaja), je potrebno roko iztegniti v komolcu in pritisniti rdeči gumb na aparatu, ki je nameščen okoli pasu. Tako se bo meritev zaustavila, za ponovni zagon je potrebno na kratko pritisniti zeleni gumb. V primeru težav pokličite številko, ki ste jo prejeli ob namestitvi aparata.
 
V času, ko ima preiskovanec nameščen aparat, ne priporočamo daljše vožnje z avtomobilom ali avtobusom, ker tresljaji motijo meritev. Med nošenjem aparata niso zaželjene dejavnosti, kjer je v okolici močan ropot ali vibracije (vrtanje). Aparata ne smemo zmočiti.

 

Po 24-urah se preiskovanec ponovno zglasi v naši ambulanti (ali pa po dogovoru aparat pošlje po pošti), da aparat snamemo in izpisali bomo izmerjene vrednosti. Za vrednotenje meritev potrebujemo še podatke o zdravilih, ki jih redno preiskovanec jemlje  (ime zdravila, količina, čas jemanja), kar preiskovanec zabeleži na predloženi dokument, ki ga je prejel ob nastavitvi aparata. Pri aparatu NOVACOIR QUATROLLTER je še poseben senzor gibanja, ki nam olajša analizo krvnega tlaka, ker se beležijo faze različnih aktivnsoti. To še poveča pomembnost meritve.

 

Aparat BOSOS pomočjo aparata BOSO TM - 2340, to je aparat za 24 - urno merjenje krvnega tlaka, pa lahko prikažemo, ali v času počitka dovolj pade krvni tlak, ali je v času aktivnsoti v mejah normale in kakšna je prizadetost tarčnih organov (srce, možgami, pljuča, ledvica). Meritve so enostavne, preiskovanca pa pri dnevnih aktivnostih meritve ne ovirajo.
 


Za podrobnejši opis aparatur si lahko ogledate stran svetovnega spleta proizvajalca BOSCH + SOHN , Nemčija.
 

Aparati CONTEC


Dolgotrajno merjenje krvnega tlaka (24 ur) lahko opravimo tudi s pomočjo aparata CONTEC (slika zgoraj). Meritve aparat izvaja na podlagi vnaprej določenih intervalov in jih prilagodimo preiskovančevim potrebam in željam. 

Nekateri "smrčači" imajo lahko tudi v spanju pavze dihanja med katerimi pride do padca nasičenosti krvi s kisikom, kar je lahko nevarno tako za srčno, kot možgansko kap. S pomočjo aparata Contec PM50-SpO2 (slika zgoraj) lahko merimo krvni tlak, srčni utrip in neprekinjeno 24 ur tudi neinvazivno nasičenost kisika v arterijski krvi. Tako lahko napovemo možnost take težave in preiskovanaca usmerimo v laboratorij za motnje spanja, kjer take motnje dodatno opredelijo in predpišejo ustrezen aparat za predihavanje v času spanja (preprečevanje spalne apneje).
 

Aparat TKBP-H01


V kolikor pa preiskovanec želi, da je v  aktivnosti čimmanj oviran, imamo na razpolago  tudi aparat za 24 urno merjenje krvnega tlaka, ki se ga namesti na eno ali drugo nadlaht in se meritve izvajajo po vnparej določenem intervalu preko telefona, ki ima operacijski sistem android (ver. 4.0 ali novejše) in modri zob (pdpira tudi verzijo 4.0) ali pa preko pametne ure, ki je nameščena na zapestju. Aparat je prikazan spodaj.  
 

MERJENJE KRVNEGA TLAKA NA VSEH ŠTIRIH OKONČINAH (ocena gleženjskega indeksa)Za to merjenje uporabljamo aparat BOSO ABI System - 100, s katerim lahko ocenimo z meritvami tlaka na poseben način sočasno na vseh 4 okončinah, napredovanje aterosklerotičnega procesa, ki lahko, če ne ukrepamo pravočasno, vodi v srčno ali možgansko kap. V le nekaj minutah meritev pokaže rezultat in poda v veliko študijah preverjeno oceno ogroženosti  za srčno ali možgansko kap ali sum na DRUGO aterosklerotično bolezen arterisjkega ožilja.
 
 


 


Kontaktni obrazec (Preko elektronskih medijev svetovanja ne opravljamo !)

Ambulanta

Šmartinska cesta 72 (ATRIUM)
1000 Ljubljana
tel: 059 958 842 (tel. tajnica)
fax: 059 988 100
GSM 040 653 682 (pon.-petek 15h-18h)
e-mail: nasveti.svigelj@siol.net
e-pošta (naročanje): rezervacija.pregled@siol.com