e-pošta (naročanje): rezervacija.pregled@siol.com | GSM: 040 653 682 (pon - petek: 15h - 18h)| Telefon: 059 958 842 (tel. tajnica)|  Fax: 059 988 100

ULTRAZVOK VRATNEGA OŽILJA

 
Ultrazvok vratnega ožilja ali arterij omogoča vpogled v notranjost žil. Je temeljna preiskava pri odkrivanju zgodnjih in napredovalih aterosklerotičnih spremembah na stenah vratnih arterij. Preiskavo opravljamo z aparatom GE Vivid 5 in sicer na vratnih žilah, ker so žile na tem mestu najlažje dostopne, so dokaj široke in tik pod površino kože. Tako si lahko neposredno ogledamo aterosklerotične obloge in ocenimo stopnjo zamašenosti žil. Glede na stanje vratnih arterij lahko sklepamo tudi na morebitno prizadetost ostalih arterij, saj je ateroskleroza proces, ki prizadene vse arterije v telesu. Z to preiskavo lahko ugotovimo znake bolezni, preden je bolezen razvita. 
 
 
 
 
Najpogostejše in najpomembnejše so take spremembe na notranji vratni arteriji (interni karotidni arteriji), še posebej na njenem odcepišču od skupne karotidne arterije. Napredovale zožitve karotidnih arterij motijo prekrvitev možganov in so pomemben vzrok prehodnega možganskega primanjkljaja kot tudi možganske kapi. Poleg ugotavljanja sprememb na stenah in v svetlini arterij, nam sodobni ultrazvočni aparati omogočajo tudi merjenje pretoka krvi v krvnih žilah.
 
Aterosklerotične spremembe je pomembno odkriti zgodaj, še preden se pojavijo klinični znaki te bolezni, saj lahko napredovanje ustavimo s preventivnimi ukrepi in z zdravili.
 


 

Priprava na pregled

 
Za ultrazvočni pregled žil predpriprava ni potrebna. Preiskovanec med pregledom leži na hrbtu z nekoliko dvignjenim vzglavjem in odpetim ovratnikom. Preiskava traja 30 minut.
 


Kontaktni obrazec (Preko elektronskih medijev svetovanja ne opravljamo !)

Ambulanta

Šmartinska cesta 72 (ATRIUM)
1000 Ljubljana
tel: 059 958 842 (tel. tajnica)
fax: 059 988 100
GSM 040 653 682 (pon.-petek 15h-18h)
e-mail: nasveti.svigelj@siol.net
e-pošta (naročanje): rezervacija.pregled@siol.com