e-pošta (naročanje): rezervacija.pregled@siol.com | GSM: 040 653 682 (pon - petek: 15h - 18h)| Telefon: 059 958 842 (tel. tajnica)|  Fax: 059 988 100

KAJ JE MOŽGANSKA KAP ?

 

SUMITE NA MOŽGANSKO KAP ?

UKREPAJTE TAKOJ !

POKLIČITE 112 !

 

 

Avtor prevoda FAST (original: Kothari RU et al. "Cincinnati  Prehospital Stroke Scale: reproducibility and validity". Ann Emerg Med 1999; 33 (4): 373-8. ) in akronima GROM v slovenskem jeziku je prim.doc. dr. Viktor Švigelj, dr.med (prvič predstavljeno: Švigelj V. Uvodno predavanje: Simpozij - Akutna možganska kap IV; marec 2009).; oblikovanje v sodelovanju z Boehringer Ingelheim RCV GmbH & Co KG, podružnica Ljubljana.


Možganska kap, ki je po vsem svetu najpogostejša nevrološka bolezen, pomeni nenaden nastanek nevroloških simptomov in znakov zaradi prekinitve dotoka krvi možganovini. V skoraj 80 % je možganska kap posledica zamašitve ene izmed možganskih žil s krvnim strdkom, v približno 20 % pa razpoka arterije in posledične krvavitve. Če traja prekinitev oskrbe možganskih celic s kisikom in hrano predolgo, pride do nepopravljive okvare. Ta čas pa je zelo kratke (včasih le nekaj minut). Uspešno zdravljenje možganske kapi se začne s hitrim prepoznavanjem simptomov in znakov bolezni. Ti so: delna ali popolna ohromelost desne ali leve polovice telesa, motnja zaznavanja ohromele polovice telesa, motnje govora, branja, pisanja, zmanjšano vidno polje, redkeje popolna slepota, nenadna, huda vrtoglavica, dvojni vid, motnja požiranja, zadrževanja vode in blata, zmedenost, krči, lahko pa tudi nezavest.

 
Avtor slike "Znaki možganske kapi"©: prim. doc. dr. Viktor Švigelj, dr.med.

Naglo nastalo možgansko kap je treba obravnavati enako hitro kot srčni infarkt ali hudo poškodbo. Takoj moramo aktivirati urgentno službo (telefonska številka 112).Ekipa nujne medicinske pomoči mora bolnika prepeljati v ustrezno zdravstveno ustanovo (NUJNA VOŽNJA ! – modre luči in sirena).


Kaj storimo, dokler ne prispe ekipa nujne medicinske pomoči ?


Do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči bolnika položimo na ležišče z rahlo dvignjenim vzglavjem in odstranimo vse, kar bi ga lahko tiščalo ali stiskalo. Če je bolnik nezavesten ali bruha, ga obrnemo na bok. Odstranimo mu zobno protezo, če jo ima in preprečujemo zadušitev. Pripravimo medicinsko dokumentacijo ter zdravila, ki jih je prejemal.


Kaj stori ekipa nujne medicinske pomoči ?


POTREBNO JE HITRO UKREPANJE, PREVOZ Z MODRO LUČJO IN SIRENO ali HELIKOPTERJEM v najbližjo bolnišnico, ki ima možnost zdravljenja možganske kapi.


Kakšna je obravnava v bolnišnici ?


Bolnika v bolnišnici ponovno pregleda zdravnik nevrolog (ali internist), ki izključi morebitne druge vzroke za nevrološko okvaro. Nato se opravi slikanje možganov z računalniško tomografijo, s katero izključimo že razširjeno možgansko kap ali krvavitev. Če ima bolnik normalne izvide krvnih preiskav, ki jih opravimo pred trombolizo, in urejen krvni tlak, lahko pričnemo s trombolitičnim zdravljenjem. Topljenje strdka traja eno uro. Bolniku prejme v veno 10% celotnega odmerka zdravila v prvi minuti (zdravilo se imenuje rekombinantni tkivni aktivator plazminogena), preostalih 90 % zdravila pa teče počasneje v infuziji. Ves čas se spremlja krvni tlak ter srčno frekvenco, zdravnik pa tudi ocenjuje nevrološke znake. Po opravljeni trombolizi po 1 uri se ponovno oceni znake možganske kapi in oceno ponovi po 24 urah, 7 dneh. Uspeh zdravljenja se oceni po 3 mesecih. Zdravljenje na tak način v Sloveniji poteka že vse od leta 1997 in slovenski zdravniki so bili med pionirji takega zdravljenja v Evropi.


Ali imamo zdravila za takojšnje ukrepanje ?


Krvni strdek, ki povzroči možgansko kap, lahko v določnih primerih raztopimo. Časovno okno za zdravljenje z zdravili, ki topijo strdke, (postopek se imenuje tromboliza), je omejeno le na prve 4,5 ure po jasnem, dobro opredeljivem nastanku znakov in simptomov možganske kapi. Če dobijo možganske celice, ki so že na robu preživetja, ponovno dovolj kisika in hrane, lahko prično normalno delovati. Trombolitično zdravljenje v pa lahko vseeno pri nekaterih bolnikih povzroči nevaren zaplet - možgansko krvavitev, ki pa lahko vodi v dodatno poslabšanje bolezni. POMEMBNO JE, DA KO ZAZNAMO ZNAKE MOŽGANSKE KAPI, DA NEMUDOMA POKLIČEMO 112 ! VSAKA MINUTA JE POMEMBNA, HITREJE PRIČNEMO Z ZDRAVLJENJEM, USPEŠNJEŠE JE ZDRAVLJENJE IN ZAPLETI SO ŠE REDKEJŠI.


Ali obstaja še kakšen način nujnega zdravljenja možganske kapi ?


Možgansko kap lahko zdravimo tudi z mehanskimi pomagali. Tudi tu je pomembno, da bolnik čimpreje prispe na operacijsko mizo, kjer s posebnimi mehanskimi pomagali interventni nevroradiolog ponovno vzpostavi krvni obtok v zamašeni žili in tako možgani, kjer še ni prišlo do dokončne okvare, dobijo ponovno dovolj kisika in hrane in si tako lahko opomorejo. Pri bolnkih, kjer omenjeni načini zdravljenja niso uspešni, je možna tudi t.i. dekompresivna kraniektomija. Nevrokirurg odstrani del možganskega svoda (kost), da se prepreči učinek otekline možganov na preostalo zdravo možgansko tkivo.


Kaj je pomembno ?


Zavedati se moramo, da ima »BOLNIK MALO ČASA, ZDRAVNIK PA GA NIMA NIČ«. Kadar obstaja najmanjši sum na možgansko kap, pa naj to opazi bolnik, svojec ali kdo drug, ki je ob bolniku, mora nemudoma poklicati 112 (ne družinskega zdravnika ali koga drugega !) in operaterju na drugi strani povedati, da gre najverjetneje za možgansko kap. V takšnem primeru bo operater z največjo naglico obvestil ekipo nujne medicinske pomoči.
»Čas so možgani«


 

VSAKO MINUTO PO POPOLNI ZAPORI KRVNE ŽILE V MOŽGANIH, PROPADE 2 MIL. ŽIVČNIH CELIC (V ENI URI 120 MIL.) OZ. 1,5 KILOMETRA NEVRONSKE MREŽE OZ. 14 MILJARD   POVEZAV MED ŽIVČNIMI CELICAMI, KAR  SICER NASTAJA Z NORMALNIM  PROPADOM ŽIVČNIH CELIC V 3 LETIH STARANJA MOŽGANOV. OCENJENO JE, DA JE V VELIKIH MOŽGANIH OKOLI 22 MILJARD ŽIVČNIH CELIC IN 176 TRILIONOV POVEZAV MED NJIMI (V: SAVER JL. Time is brain - Quantified. Stroke 2006; 37: 263-6.). 


 

Težava, s katero se pogosto srečujemo, je v tem, da ljudje, ki doživijo možgansko kap, odlašajo s klicem, saj kap ponavadi ne boli. Ljudje mislijo, da bo »nenavadno« počutje prešlo, malo ležejo, da bi jim odleglo, pri čemer ne pomislijo na možnost, da gre za možgansko kap. Čas pa neusmiljeno teče. Če hočemo bolniku učinkovito pomagati z nujnim zdravljenjem s topljenjme strdka, nam je po veljavni doktrini na voljo vsega 4,5 ure od nastanka prvih znakov in simptomov ishemične možganske kapi. To ne pomeni 4,5 ur od trenutka, ko bolnik pride k nam, temveč od trenutka, ko se zgodi možganska kap. Vsak člen v verigi preživetja je enako pomemben, da je zdravljenje uspešno.

 
Avtor slike "Veriga preživetja pri možganski kapi"©: prim. doc. dr. Viktor Švigelj, dr.med.Kontaktni obrazec (Preko elektronskih medijev svetovanja ne opravljamo !)

Ambulanta

Šmartinska cesta 72 (ATRIUM)
1000 Ljubljana
tel: 059 958 842 (tel. tajnica)
fax: 059 988 100
GSM 040 653 682 (pon.-petek 15h-18h)
e-mail: nasveti.svigelj@siol.net
e-pošta (naročanje): rezervacija.pregled@siol.com